Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
στην Ο.Τ.Ο.Ε.
Ανακοίνωση 1/2.2.2016
ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ 2015:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ
ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Η Ριζοσπαστική Παρέμβαση στην ΟΤΟΕ, εν όψει της ουσιαστικής έναρξης των διαπραγματεύσεων την Τετάρτη 3/2/2016, καταθέτει στη δημοσιότητα τους κυριότερους άξονες των θέσεων της για τη διεκδίκηση της κλαδικής σύμβασης με πλήρη τεκμηρίωση και αιτιολόγηση των αιτημάτων του κλάδου.
Στο ζοφερό περιβάλλον της οκταετούς ύφεσης, της πενταετούς μνημονιακής εσωτερικής υποτίμησης, αλλά και του 3ου μνημονίου, που επεκτείνει τη δημοσιονομική προσαρμογή και την εξυπηρέτηση των εξωφρενικών και απαράδεκτων απαιτήσεων των πιστωτών, απαιτούμε την πλήρη προστασία των θέσεων εργασίας μας (ήδη μειωμένων κατά 22.000) και τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθολογικών μας απωλειών με απαρχή την υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ
Η ΟΤΟΕ, που καθυστερεί με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και εργοδοτικών συνδικαλιστών, οφείλει να ασκήσει άμεση ισχυρή πίεση στη κυβέρνηση για μια συνάντηση, προκειμένου να αρθεί η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 η οποία επέβαλε το πάγωμα των κλιμακίων και του χρονοεπιδόματος και ναρκοθέτησε έως ακύρωσης το σκληρό πυρήνα προστασίας των εργασιακών σχέσεων.
Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κανένας δεν δικαιολογείται να κωλυσιεργεί την αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία, είτε η ΟΤΟΕ που δεν υποβάλλει μέχρι τώρα το σχετικό αίτημα, είτε η κυβέρνηση που είχε δεσμευτεί πολλάκις για την κατάργηση της συγκεκριμένης ΠΥΣ.
Στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ η Ριζοσπαστική Παρέμβαση υποστήριξε την άποψη, ότι η συγκεκριμένη διεκδίκηση για το ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων και της πολυετίας, αφορά σαφέστατα και το περιεχόμενο της Κλαδικής μας σύμβασης. Με την έννοια αυτή, αναμένουμε να ενσωματωθεί στο διεκδικητικό πλαίσιο η αποκατάσταση αυτής της νομοθετικής αδικίας μέσω μιας διμερούς συμφωνίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η Ριζοσπαστική Παρέμβαση δεν αναγνωρίζει με κανένα τρόπο, είτε με την μορφή τυπικής απόλυσης είτε με αυτή των εθελουσιών ή «εθελουσιών» εξόδων, την περαιτέρω απομάκρυνση έστω και ενός συναδέλφου,  στο όνομα μάλιστα της υλοποίησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης (restructuring plans) που προβλέπονται από τα επιμέρους μνημόνια ανά τράπεζα ως προϋπόθεση για την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους.
Η θέση μας αυτή πλήρως αιτιολογείται από τις εκατοντάδες χιλιάδες ώρες απλήρωτων υπερωριών σε κάθε τράπεζα που αναπόδραστα αποδεικνύει το απαράδεκτο της μείωσης προσωπικού στον κλάδο.
Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε στο Γενικό Συμβούλιο τη θεσμοθέτηση Παρατηρητηρίου ανά τράπεζα με τη συμμετοχή του Υπουργείου Εργασίας, των διοικήσεων των τραπεζών της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων ώστε να ελεγχθεί η επί σειρά ετών υπερεκμετάλλευση και αφόρητη εντατικοποίηση των συναδέλφων.  
Η επαπειλούμενη απομάκρυνση 5.500 συναδέλφων λόγω των σχεδίων αναδιάρθρωσης, οξύνεται από την κυβερνητική διάθεση να νομοθετηθεί η εκχώρηση σε «κοράκια» όλων ανεξαρτήτως των δανείων σε καθυστέρηση (επιχειρηματικής, στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης), ακόμα και ενήμερων δανείων για διαχείριση!!!
 Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ δεν επιτρέπεται να αναζητήσει, όπως τα προηγούμενα χρόνια, άλλοθι ότι στο χώρο των τραπεζών δεν έγιναν τυπικές απολύσεις και πως οι εθελουσίες είναι αποδεκτό μέτρο για την απομάκρυνση χιλιάδων συναδέλφων.
Αντιθέτως, οφείλει, για την προστασία του επαγγέλματος αλλά και της εργασίας μας, να επιδιώξει ευρύτατες συμμαχίες με οργανώσεις νομικών, δανειοληπτών, καταναλωτικών οργανώσεων κατά της αυθαιρεσίας των τραπεζών, και όλων των ενδιαφερομένων να μην ξεπουληθούν τα δάνεια στα «κοράκια» της αγοράς.
Η διατήρηση μιας παραδοσιακής εργασίας στο τραπεζικό σύστημα, όπως η είσπραξη και διαχείριση δανείων, αποτελεί σήμερα αδήριτη ανάγκη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την επιβίωση χιλιάδων συναδέλφων και των οικογενειών τους.
Στο σημείο αυτό επαναλαμβάνουμε τη διαχρονική θέση μας «ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ» για, την προστασία των εργαζομένων και των πιο ευπαθών στρωμάτων της κοινωνίας, τη δημιουργία όρων παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και την προστασία της εργασίας και των όρων εργασίας στις τράπεζες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που χρηματοδοτείται από την υπερφορολόγηση των πολιτών και των λαϊκών νοικοκυριών, ανάμεσα τους υπέρμετρα των τραπεζοϋπαλλήλων, με ευθύνη των πιστωτών και όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, προβλέπει ως προϋπόθεση την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους.
Αυτή νοείται πάντα από τραπεζίτες, κυβερνήσεις, ΕΚΤ και πιστωτές ως μείωση του μισθολογικού κόστους που αφορά στους απλούς συναδέλφους και τα μικρά και μεσαία στελέχη.
Ο κλάδος μας όμως έχει πληρώσει την καταστροφική πολιτική των μνημονιακών επιλογών με μεσοσταθμική μείωση περίπου 30% τα τελευταία πέντε χρόνια.
‘Έτσι, όχι μόνο υποστηρίζουμε και διεκδικούμε την άρση της ΠΥΣ 6/2012 αλλά και τη  σταδιακή κάλυψη των απωλειών μας με άμεση αύξηση των αποδοχών μας από την κλαδική σύμβαση.
Ως Ριζοσπαστική Παρέμβαση είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε το οπλοστάσιο της ΟΤΟΕ στη διαπραγμάτευση ώστε οι απαιτούμενες μειώσεις του λειτουργικού κόστους να προσανατολιστούν αποκλειστικά στις προμήθειες και στις αλόγιστες δαπάνες των τραπεζών.
Σε καμιά όμως περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην ακόμη μια φορά μείωση των αποδοχών μας είτε τώρα από την κλαδική σύμβαση είτε ακολούθως από τις επιχειρησιακές συμβάσεις…

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
Είναι επιτέλους ανάγκη να θεσμοθετηθεί και στα πλαίσια της κλαδικής μας σύμβασης η σωρευτική άδεια των 9 μηνών χωρίς προσκόμματα από πλευράς τραπεζιτών και χωρίς τις επιλεκτικές διευκολύνσεις κατά το δοκούν.
Σε μια γερασμένη χώρα που υποφέρει από την υπογεννητικότητα και στον πιο υπέρμετρα ευεργετημένο κλάδο, των τραπεζιτών, είναι απαράδεκτο να εκκρεμεί ακόμη μια αυτονόητη όσο και αναγκαία ρύθμιση.
Το ίδιο ισχύει και για τη χορήγηση επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού χωρίς τις αυθαίρετες, αστήρικτες και φαιδρές απαιτήσεις της εργοδοσία για το αν εργάζεται ή όχι ο άλλος γονέας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Η μάχη που καλείται να δώσει ο κλάδος δεν έχει όπως άλλα χρόνια ως παραδοσιακό αντίπαλο την εργοδοτική πλευρά. Στη συγκυρία προστίθενται οι διαμορφωτές της οικονομικής, φορολογικής και εσχάτως ασφαλιστικής πολιτικής που ακούνε στο όνομα ΠΙΣΤΩΤΕΣ με την ανοχή όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής.
Η Ριζοσπαστική Παρέμβαση στην ΟΤΟΕ για την αγωνιστική προετοιμασία και διεκδίκηση της σύμβασης πρότεινε, χωρίς να εισακουστεί, τρεις άξονες:
·         Την προτροπή και συνεννόηση με τους συλλόγους για πραγματοποίηση ταυτόχρονα Γενικών Συνελεύσεων σε όλες τις τράπεζες με στόχο την ενημέρωση των περισσότερων συναδέλφων αλλά και τη δημιουργία ενός παντραπεζοϋπαλληλικού γεγονότος μεγάλης εμβέλειας
·         Την πρόσκληση όλων των κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων που κατανοούν το κρίσιμο των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο για τη δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών και την προστασία του κλάδου από γραφίδες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης και την αποφυγή του κοινωνικού αυτοματισμού
·         Τη δημόσια τοποθέτηση της Ομοσπονδίας μας με συνέντευξη τύπου για τις κρίσιμες εξελίξεις και τη διατύπωση θέσεων για την προστασία των νοικοκυριών από πλειστηριασμούς αλλά και την εκχώρηση των δανειακών απαιτήσεων από τις τράπεζες στα κοράκια της «ελεύθερης αγοράς»
Ο κλάδος μας δεν επιτρέπεται να απομονωθεί σε συντεχνιακό επίπεδο. Καμιά μάχη τα τελευταία χρόνια δεν είχε νικηφόρο αποτέλεσμα με τη λογική απομονωτισμού. Ελπίδες και προοπτική γεννιούνται μέσα από το μεγαλύτερο δυνατό συντονισμό  καθώς και τη μεγαλύτερη διεύρυνση κοινωνικών συμμαχιών.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ή ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΦΩΤΙΣΜΕΝΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 4ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου