Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
στην Ο.Τ.Ο.Ε.

Ανακοίνωση 2/2.2.2016

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΕΤΑΙ
ΑΜΕΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ
ΟΙ ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των εργαζομένων και κεφαλαιώδη θεσμό κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης γενεών και αναδιανομής του εισοδήματος. Η απαίτηση για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα είναι δίκαιο κοινωνικά και μεροληπτικό υπέρ των δυνάμεων της εργασίας αποτελεί επίδικο της ταξικής πάλης και πεδίο αγώνα ενός σύγχρονου και ριζοσπαστικού συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο ως συνδικαλιστική παράταξη υπηρετούμε.
Εδώ και 25 χρόνια, όμως, σοβαρά προβλήματα συσσωρεύονται στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ συνεχείς υπήρξαν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, με οδυνηρές συνέπειες για τα δικαιώματά μας. Αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης, σαλαμοποίηση των ασφαλισμένων, μείωση της ανταποδοτικότητας και κατάργηση των εύρωστων ειδικών ταμείων για κάλυψη της “τρύπας” ήταν η νεοφιλελεύθερη ατζέντα που εφαρμόστηκε με συνέπεια. Για να καταλήξει τα τελευταία χρόνια στο μπαράζ μειώσεων των συντάξεων ως και 48%.
Ολέθριες για την ισορροπία και βιωσιμότητα του συστήματος ήταν μια σειρά από πολιτικές που ρήμαξαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, όπως:
  • η επί χρόνια υποχρεωτική κατάθεση των αποθεματικών στην ΤτΕ με μηδενικά επιτόκια, που ειδικά τα χρόνια του πολύ υψηλού πληθωρισμού απομείωσε σημαντικά την πραγματική αξία των αποθεματικών,
  • η χρήση των αποθεματικών για σκοπούς αλλότριους από την ασφάλιση, όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση δημοσίων έργων ή η χορήγηση “θαλασσοδανείων”,
  • το άνοιγμα του “κουτιού της Πανδώρας” με την επένδυση των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο, που εξαέρωσε μεγάλο τμήμα της περιουσίας των ταμείων και
  • το PSI+ του 2012, που αποτέλεσε και τη χαριστική βολή.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η οκταετής ύφεση και η εκτόξευση της ανεργίας, αφού βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν αυξηθεί δραστικά η απασχόληση.
Πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας το σχέδιο Κατρούγκαλου για μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σε συνέχεια των μνημονιακών δεσμεύσεων του Αυγούστου. Πρόκειται για μια ακόμη  σημαντική υποβάθμιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, τα οποία επιχειρείται να θυσιαστούν και πάλι στο βωμό της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης:
  1. Το ασφαλιστικό ζήτημα συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως δημοσιονομικό πρόβλημα. Αυτή είναι η αιτιολογική βάση για τις συνεχείς επιθέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και τα συναφή δικαιώματά μας. Για εμάς ως εργαζόμενοι, η κοινωνική ασφάλιση δεν μπαίνει στο ζύγι της δημοσιονομικής πολιτικής. Είναι προϊόν εργασίας και εισφορών. Στα χρόνια της ύφεσης και της συνεχιζόμενης εσωτερικής υποτίμησης, είναι αυτονόητο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα αναλαμβάνει βάρη για την πληρωμή των συντάξεων. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το πλήγμα θα είναι διαρκές και βαρύ.
  2. Η συμμετοχή του δημοσίου στην κοινωνική ασφάλιση περιορίζεται στην προνοιακού χαρακτήρα “Εθνική Σύνταξη”, κάτι που απορρυθμίζει την πλήρη αντιστοίχηση εργασίας, εισφορών και καταβαλλόμενης σύνταξης. Ως προνοιακή σύνταξη, θα είναι ευάλωτη στα κάθε φορά δημοσιονομικά μεγέθη, και άρα δεν μπορεί να αποτελεί σταθερή βάση.
  3. Η μη πρόβλεψη άλλων πόρων από το δημόσιο προς το ασφαλιστικό σύστημα λειτουργεί αποτρεπτικά στην δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης του συστήματος, που αποτελεί βασικό αίτημά μας, ως όρος διασφάλισης της βιωσιμότητάς του.
  4. Ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού στο σύνολο του εργασιακού βίου μειώνει σημαντικό τη βάση υπολογισμού του ανταποδοτικού κομματιού της σύνταξης. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τι μισθό λάμβανε πριν 25-30 χρόνια...
  5. Η κλίμακα συντελεστών ανταποδοτικότητας με βάση τα χρόνια εργασίας κρύβει τεράστιες μειώσεις. Για 35 χρόνια δουλειάς ο συντελεστής ανταποδοτικότητας περιορίζεται στο 36%, ενώ ξεπερνά μόλις το 45% για 42 χρόνια δουλειάς, αντί του 70% που ισχύει σήμερα.
6.      Σε ότι αφορά τα ειδικά επικουρικά ταμεία και λογαριασμούς του κλάδου, δεν υπάρχει αυτόματη ενσωμάτωση στο προβλεπόμενο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Το ζήτημα είναι, ότι στο σχέδιο προβλέπεται η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των μισθωτών για επικούρηση στο ΕΤΕΑ. Γεγονός που βάζει ερωτηματικά για το μέλλον των συγκεκριμένων ταμείων.
Οι παραπάνω είναι οι βασικοί λόγοι, που ως Ριζοσπαστική Παρέμβαση στην ΟΤΟΕ είμαστε αντίθετοι στο σχέδιο Κατρούγκαλου. Το σχέδιο αυτό δεν πρέπει να γίνει νόμος, και οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που μπορούν να το σταματήσουν! Όπως μαχητικά υποστηρίξαμε το “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα του Ιουλίου (σε αντίθεση με αρκετούς άλλους που τότε σιγοντάριζαν το “Ναι” και σήμερα σηκώνουν λάβαρα επανάστασης), ακριβώς επειδή στο πακέτο Γιούνκερ φαινόταν ξεκάθαρα τι θα επακολουθήσει γενικά και ειδικότερα για το ασφαλιστικό, έτσι και σήμερα λέμε “ΟΧΙ” στη νέα υποβάθμιση των δικαιωμάτων μας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετέχουν μαζικά σε όλες τις κινητοποιήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος που ήδη ξεκίνησαν. Με απαρχή τη μεγάλη Γενική Απεργία της 4ης Φλεβάρη. Με συνέχεια και αγωνιστικότητα να:
  • υψώσουμε μαζί με την κοινωνία ένα τείχος υπεράσπισης του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση, περιφρούρησης του δημόσιου αναδιανεμητικού της χαρακτήρα και διατήρησης των δύο αυτοτελών πυλώνων κύριας σύνταξης και επικούρησης.
  • συντονίσουμε τη δράση μας με όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής αντίστασης και να παλέψουμε με κάθε μορφή αγώνα ενάντια σε όποιον επιχειρήσει να θυσιάσει την αναγκαιότητα της αξιοπρεπούς διαβίωσης εργαζομένων και συνταξιούχων στην αναγκαιότητα για μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
  • διεκδικήσουμε την ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.
  • αγωνιστούμε για τον οριστικό τερματισμό των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης, που εκτός των άλλων, αποτελούν και το βραχνά στο λαιμό των ασφαλιστικών ταμείων. Κεντρικό ζητούμενο για εμάς είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η δραστική μείωση της ανεργίας, ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να αρχίσει να ισορροπεί. Μέχρι τότε για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη η κρατική εγγύηση για τις υποχρεώσεις του συστήματος προς τους ασφαλισμένους.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ
ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
και άλλων κοινωνικών και Επιστημονικών φορέων
ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου