Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Επιστολή διαμαρτυρίας σε UNI EUROPA για την στάση της πλειοψηφίας ΟΤΟΕ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
στην ΟΤΟΕ


Αθήνα, 09 Ιουλίου 2015



                                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Επιστολή διαμαρτυρίας σε UNI EUROPA για την  στάση της πλειοψηφίας ΟΤΟΕ


Η Ριζοσπαστική Παρέμβαση στην ΟΤΟΕ απέστειλε σήμερα επιστολή διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στον κλάδο υπηρεσιών UNI EUROPA, για την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ να ζητήσει την απόσυρση του δημοψηφίσματος και να συνταχθεί με το ΝΑΙ. Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

«Προς:
Γ.Γ. κο Oliver Roethig
Μέλη Δ.Σ. UNI Europa

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Την 5η Ιουλίου ο ελληνικός λαός έστειλε ένα ηχηρό και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που καταστρέφουν την παραγωγική βάση της χώρας μας και τον κοινωνικό ιστό.
Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και κυρίως οι νέοι άνθρωποι της χώρας απάντησαν με συντριπτική πλειοψηφία (62%) ένα ηχηρό ΟΧΙ στους εκβιασμούς των δανειστών, των ιδιωτικών ΜΜΕ, των βιομηχάνων, των μεγαλοεργολάβων, των εφοπλιστών και του παλαιού πολιτικού προσωπικού που οδήγησε εδώ τη χώρα και τους εργαζόμενους.
Γνωρίζετε πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια. Γνωρίζετε πολύ καλά πως αυτό που ζητούσαν οι δανειστές είναι η περαιτέρω διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, η επιπλέον περικοπή συντάξεων, η απελευθέρωση των απολύσεων (που αφορά κυρίως τον κλάδο των τραπεζών) και η οριστική ασφυξία της ελληνικής οικονομίας, μέσω της άρνησής τους για οριστική διευθέτηση του χρέους.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι απαραίτητη ανάσα, για τους εναπομείναντες εργαζόμενους στην Ελλάδα, θα ήταν η θεσμική επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, κάτι που οι δανειστές δεν αποδέχονταν σε καμία περίπτωση.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι το μέγεθος της αναντιστοιχίας των αποφάσεων των ηγεσιών των ελληνικών συνδικάτων, με αυτό που αποφάσισε ο εργαζόμενος ελληνικός λαός.
Οι ηγεσίες των ΓΣΣΕ και ΟΤΟΕ (μέλος της UNI Europa) αποφάσισαν επισήμως να συνταχθούν με το μέρος των εργοδοτών και της μιντιακής διαπλοκής, σε αντίθεση (όπως περίτρανα αποδείχθηκε) με την επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας και των εργαζόμενων. Την ώρα που ο  διαλυμένος απ’ την λιτότητα ελληνικός λαός αντιστεκόταν στον τρομοκρατικό επικοινωνιακό βομβαρδισμό των ιδιωτικών ΜΜΕ, η ηγεσία της ΟΤΟΕ αποφάσισε να σταθεί απέναντι στην εργατική τάξη, αποκομμένη απ’ την ανάγκη των παραγωγικών τάξεων για Δημοκρατία και ανάπτυξη.
Συνάδελφε Γενικέ Γραμματέα, συναδέλφισσες και συνάδελφοι του Δ.Σ. του UNI Europa,
·      Ως μέλη της Ε.Γ. της ΟΤΟΕ διαφωνήσαμε με την απόφαση της ηγεσίας της ΟΤΟΕ να ζητήσει την απόσυρση του Δημοψηφίσματος και να ζητήσει από τους εργαζόμενους να ψηφίσουν “ΝΑΙ”.
·      Χαιρετίζουμε τη στάση του UNI Europa να συνταχθεί με τον ελληνικό λαό και να ζητήσει από τους δανειστές να βάλουν τέλος στην λιτότητα που διαλύει ζωές στην Ελλάδα.
·      Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απόφαση της ηγεσίας της ΟΤΟΕ (ομοσπονδίας μέλους σας). Είναι μια απόφαση πολύ μακριά από τις ανάγκες και τις επιθυμίες των εργαζόμενων. Αυτό αποδείχθηκε από το ισχυρό ΟΧΙ που φώναξε ο ελληνικός λαός σε ποσοστό 62%.
·      Καταγγέλλουμε σε εσάς, ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Ε.Γ. της ΟΤΟΕ μέλη της παράταξής μας απειλήθηκαν με δημόσιο κρέμασμα (!) από μέλος της ηγεσίας της ΟΤΟΕ, κάτι που είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά της συνεδρίασής.

Όπως καταλαβαίνετε, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναδεικνύει μια σαφή αναντιστοιχία μεταξύ των επιδιώξεων της ηγεσίας των συνδικάτων και της βάσης των εργαζόμενων.
Είναι επίσης σαφές, ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα εκπροσώπησης στα ελληνικά συνδικάτα. Είναι ακόμη πιο σαφές, ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα πολιτικού πολιτισμού και δημοκρατικής αντίληψης για συγκεκριμένους εκπροσώπους της ηγεσίας της ΟΤΟΕ. Οι εμφυλιοπολεμικές απειλές σαφώς και δεν μας τρομάζουν, αλλά θεωρούμε πως θα πρέπει να αποτελούν σημείο έντονου προβληματισμού σας για την ρητορική και το συνδικαλιστικό πολιτισμό συγκεκριμένων εκπροσώπων των συνδικάτων μελών σας που δεν καταδικάστηκαν από το σύνολο της πλειοψηφίας της Ε.Γ. ΟΤΟΕ.
Συνάδελφε Γενικέ Γραμματέα, συναδέλφισσες και συνάδελφοι του Δ.Σ. του UNI Europa,
Η χώρα μας και οι εργαζόμενοι περνούν πολύ δύσκολες στιγμές. Σας καλούμε να επισκεφθείτε την Ελλάδα ώστε να δείτε από κοντά την κατάσταση, αλλά και την ελπίδα για αλλαγή που είναι έντονη στην ελληνική κοινωνία.
·      Σας καλούμε να καταδικάσετε τις αποφάσεις αυτές, που στάθηκαν απέναντι στη βούληση των εργαζόμενων.

·      Σας καλούμε να καταδικάσετε τη ρητορική μίσους και απειλών που εκφωνείται από συνδικαλιστές μέλη σας

·      Εφόσον επισκεφθείτε την Ελλάδα, είμαστε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε την ανάγκη για επανίδρυση των συνδικάτων, ώστε να επανακαθοριστούν οι αξιακές αρχές της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, της δημοκρατίας και της φιλεργατικής στόχευσής τους».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου