Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Εκδόθηκε η Διαιτητική Απόφαση του ΟΜΕΔ για την Επιχειρησιακή Σύμβαση που κατέθεσε ο ΣΕΤΑΠ

20-04-2015
Κατώτερη των προσδοκιών μας, εφεσιβλήθηκε από τον ΣΕΤΑΠ

Εκδόθηκε η Διαιτητική Απόφαση (Δ.Α.) 3/05, που αφορά την προσφυγή του ΣΕΤΑΠ στον ΟΜΕΔ για την Επιχειρησιακή Σύμβαση.
Η Δ.Α. αναγνωρίζει ότι κατά τον χρόνο κατάθεσης της αίτησης προς τον ΟΜΕΔ, για παροχή υπηρεσιών μεσολάβησης, ο ΣΕΤΑΠ ήταν το αντιπροσωπευτικό σωματείο και ως εκ τούτου, είχε το δικαίωμα να υπογράφει Επιχειρησιακή ΣΣΕ με την Τράπεζα Πειραιώς.
Επίσης, αναγνωρίζει ότι δεν ασκήθηκε, ούτε από κάποια άλλη συνδικαλιστική οργάνωση αλλά, ούτε και από τον εργοδότη, παραδεκτά και νόμιμα προσφυγή που να αμφισβητεί τη δυνατότητα του ΣΕΤΑΠ να συνάψει Επιχειρησιακή ΣΣΕ.
 Ο νόμος, σύμφωνα με την Δ.Α., δίνει το προβάδισμα στον ΣΕΤΑΠ, ως το πλέον αντιπροσωπευτικό σωματείο που έκανε πρώτος αίτηση προς τον ΟΜΕΔ. Αφού εμείς ήμασταν ο αντιπροσωπευτικός σύλλογος όταν καταθέσαμε την αίτηση στον ΟΜΕΔ, δεν είχε δικαίωμα ο ΣΕΤΠ να υπογράψει άλλη Επιχειρησιακή ΣΣΕ.
Έτσι, ο ΟΜΕΔ θεωρεί το κείμενο που υπέγραψε ο ΣΕΤΠ με την Τράπεζα ως απλή συμφωνία και όχι ως επιχειρησιακή σύμβαση και την ενσωμάτωσε (τη συμφωνία του ΣΕΤΠ), στη δική μας Δ.Α. για να είναι έγκυρη.
Ουσιαστικά, η Δ.Α. ενσωματώνει την επιχειρησιακή που υπέγραψε αργότερα ο ΣΕΤΠ, δηλαδή μετά την κατάθεση της πρότασης του ΣΕΤΑΠ, καθ’ υπόδειξη της Τράπεζας, δίνοντας όμως αναδρομική ισχύ στη δική μας (δηλαδή από 13-6-2014), ενώ του ΣΕΤΠ η συμφωνία ξεκινά από 2-10-2014 και λήγει 1-10-2015.
Επίσης, η Δ.Α. δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας κοινής ομάδας εργασίας με στόχο να εξετάσει την ένταξη του προσωπικού που δεν υπάγεται σε Οργανισμό ή Κανονισμό Εργασίας στον Κανονισμό της Τράπεζας και την πλήρη εφαρμογή του, την ένταξη όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα αρωγής τέκνων, εάν το επιθυμούν και, τέλος, την ενιαιοποίηση χορηγουμένων επιδομάτων με βάση την ευνοϊκότερη ρύθμιση. Για να δείτε ολόκληρο το κείμενο της Δ.Α. πατήστε εδώ.

Μια αποτίμηση της Διαιτητικής Απόφασης (Δ.Α.)
Η εκδοθείσα Δ.Α. είναι κατώτερη των προσδοκιών του ΣΕΤΑΠ. Στην πρότασή μας για την επιχειρησιακή ΣΣΕ (για να τη δείτε πατήστε εδώ) είχαμε θέσει μια σειρά από σημαντικά και φλέγοντα ζητήματα που θα έθεταν όρους στη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων στην Τράπεζα Πειραιώς. Θέματα όπως η ένταξη στον οργανισμό ή τον κανονισμό εργασίας, η ένταξη στο εφάπαξ, στο πρόγραμμα αρωγής τέκνων, η ενιαιοποίηση επιδομάτων με βάση την ευνοϊκότερη ρύθμιση, η ανάκληση του όρου «οικειοθελής παροχή ελευθέρως ανακλητή», η 5ωρη μηνιαία απουσία για διευκόλυνση των υπαλλήλων, το κανονιστικό πλαίσιο για μετακινήσεις και αποσπάσεις, το κανονιστικό πλαίσιο για τα σεμινάρια, το επίδομα teller 220 EUR, το επίδομα μετάπτωσης, την επιδότηση της κάρτας του ΟΑΣΑ, τα επιδόματα και τις παροχές υγείας και τέκνων και πολλά άλλα.
Αντί όλων αυτών οι διαιτητές είδαν θετικά την ένταξη του προσωπικού που δεν υπάγεται σε Οργανισμό ή Κανονισμό Εργασίας στον Κανονισμό της Τράπεζας και την πλήρη εφαρμογή του, την ένταξη όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα αρωγής τέκνων, εάν το επιθυμούν και, τέλος, την ενιαιοποίηση χορηγουμένων επιδομάτων με βάση την ευνοϊκότερη ρύθμιση αλλά δεν διατάσσουν την ικανοποίηση τους αλλά τα αφήνουν μέσα από διάλογο με τον εργοδότη σε μια κοινή ομάδα εργασίας, δηλαδή εάν και εφόσον θέλει η Τράπεζα ήτοι το θέμα πάει στις καλένδες...

Ο ρόλος του ΣΕΤΠ
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση των διαιτητών έπαιξε, κατά τη γνώμη μας, και η υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ Τράπεζας και ΣΕΤΠ καθώς και η όλη μεθόδευση. Λίγο μετά την κατάθεση της πρότασης μας στον ΟΜΕΔ, η Τράπεζα υπογράφει με τον εργοδοτικό σύλλογο (ΣΕΤΠ) συμφωνία (για να τη δείτε πατήστε εδώ) που προβλέπει κάποια βραβεία για τα παιδιά των εργαζομένων, έκπτωση στην ασφάλεια αυτοκινήτου και μειώνει το επίδομα teller στα 100 EUR. Μάλιστα επίσπευσαν την υπογραφή της σύμβασης και  την προσκόμισαν (η Τράπεζα) στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να αποτρέψουν απόφαση των διαιτητών υπέρ του ΣΕΤΑΠ.
Έχουμε και στο παρελθόν στηλιτεύσει το ρόλο που έπαιξε το φιλο-εργοδοτικό σωματείο του ΣΕΤΠ, στην προσπάθεια της Τράπεζας να μην υπογράψει ΣΣΕ με ουσιαστικές κατακτήσεις. Ο ΣΕΤΠ αγνοώντας τα αιτήματα που έβαζε η δική μας πρόταση, προχώρησε στην υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ σύμφωνα με την επιθυμία του εργοδότη. Δεν υποστήριξε τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και δρώντας υπονομευτικά, υπέγραψε το ξεπούλημα όλων των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς.
Η υπογραφή της συμφωνίας του ΣΕΤΠ επηρέασε αποφασιστικά τον ΟΜΕΔ και πρακτικά του έδεσε τα χέρια. Δεν μπορούν να υπάρξουν δύο ΣΣΕ για το ίδιο διάστημα, στον ίδιο εργασιακό χώρο. Έτσι, ο ΟΜΕΔ, ενσωμάτωσε τη συμφωνία του ΣΕΤΠ στη δική μας Δ.Α.
Ακόμη οι διαιτητές επηρεάστηκαν από το μετεκλογικό κλίμα και τη συκοφάντηση του συνδικαλισμού. Όπως είναι γνωστό η δημοσιοποίηση της επιχειρησιακής σύμβασης της ΔΕΗ σήκωσε θύελλα αρνητικών σχολίων για τα «ευγενή σωματεία» και αυτό κατά τη γνώμη μας δεν άφησε ανεπηρέαστους του διαιτητές.

Τι κάνουμε τώρα;
Οι επιλογές που έχουμε είναι οι εξής : ή αποδεχόμαστε την Δ.Α. ως έχει, ή ασκούμε έφεση στη Δ.Α., ή ζητούμε ακύρωση της Δ.Α. από τα δικαστήρια.
Ο ΣΕΤΑΠ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ασκήσει έφεση κατά της Δ.Α. Ο ΣΕΤΑΠ δεν μπορεί να αποδεχθεί μια απόφαση που ουσιαστικά δεν ικανοποιεί κανένα από τα αιτήματα του. Με την απόφαση κερδίσαμε τον πόλεμο λάσπης που έχει εξαπολυθεί τον τελευταίο καιρό κατά του Συλλόγου για την μη αντιπροσωπευτικότητα αλλά αυτό δεν είναι επαρκές για μας. Πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο και θα το διεκδικήσουμε μέχρι τέλους.
Η έφεση που άσκησε ο ΣΕΤΑΠ αναστέλλει την εφαρμογή της Δ.Α. μέχρι να εκδικαστεί. Την έφεση θα την εξετάσει 5μελής επιτροπή που θα αποτελείται από έναν δικαστή του Αρείου Πάγου, έναν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, έναν από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και δύο Διαιτητές από τον ΟΜΕΔ.
Χωρίς να καλλιεργούμε ψεύτικες προσδοκίες για τις αποφάσεις της 5μελούς επιτροπής, πιστεύουμε ότι η άσκηση έφεσης ήταν μονόδρομος.

Υστερόγραφο
Στις 16/4/2015, δηλαδή χθες, Δικαστικός Επιμελητής μας κοινοποίησε έφεση που άσκησε και η Τράπεζα Πειραιώς στη Δ.Α. επικαλούμενη έλλειψη δικαιοδοσίας του ΟΜΕΔ να εκδώσει Δ.Α. όταν υπάρχει ήδη υπογεγραμμένη ΣΣΕ με τον ΣΕΤΠ, έλλειψη αντιπροσωπευτικότητας του ΣΕΤΑΠ και παραβίαση της νομοθεσίας για την αναδρομική ισχύ της Δ.Α. (Για να δείτε την έφεση της Τράπεζας Πειραιώς πατήστε εδώ).
Από την ιστοσελίδα του ΣΕΤΑΠ της 17/4/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου