Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Ενημέρωση για την 8η συνεδρίαση του Δ.Σ

ΑΘΗΝΑ 18 Αυγούστου 2014
Συνάδελφοι,                                                                                   
Στα πλαίσια της ενημέρωσης για την 8η συνεδρίαση του Δ.Σ του ΣΥΓΤΕ που έγινε την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014 ζητήσαμε την λήψη απόφασης για τα εργασιακά & ασφαλιστικά μας δικαιώματα, την λήψη απόφασης για την επιχειρησιακή σύμβαση και σύγκλιση έκτακτης  Γ.Σ. Σας μεταφέρουμε αυτούσια την τοποθέτηση του συναδέλφου  Γεωργούλη:
«Ζητώ από το Προεδρείο με την συμβολή του νομικού μας συμβούλου, να καταγραφούν οι πάσης φύσεως ρυθμίσεις των εργαζομένων της Γενικής Τράπεζας που απορρέουν από τον Οργανισμό Προσωπικού κατ’αρχήν, το ταμείο Αλληλοβοήθειας, τυχόν διμερείς συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την τράπεζα και τον σύλλογο, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο ασφαλιστήριο ή οτιδήποτε άλλο, εν πάση περιπτώσει δεν εξειδικεύω, αυτό είναι θέμα δικό σας να το βρείτε να μας το πείτε.
Από τις επιχειρησιακές συμβάσεις οι οποίες έχουν υπογραφεί όλα αυτά τα χρόνια και είναι υποχρέωση του Συλλόγου μας να κάνει πλήρη καταγραφή όλων αυτών των ρυθμίσεων και εν σχέση με την συγχώνευση, τι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν για να προστατευθούν τα όποια  εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα έχουμε.
Νομίζω ότι είναι αρκετά ξεκάθαρη η δική μου η τοποθέτηση, αυτό που είπα περιλαμβάνει και το δεύτερο ερώτημα της επιχειρησιακής σύμβασης. Από εκεί και πέρα για την σύγκληση, επειδή δεν ζητάμε τώρα έκτακτη Γ.Σ, το ζητάμε από όταν τελείωσε η εθελούσια…»
Συνεχίζοντας λίγο παρακάτω:
«Ο λόγος που ζητάμε έκτακτη Γ.Σ για αρχαιρεσίες δεν είναι ότι θέλουμε να πάμε σε αρχαιρεσίες όπως γράψατε σε κάποια επιστολή ότι θέλουμε ακέφαλο τον Σύλλογο κτλ., το ζητάμε εδώ και πολύ καιρό ώστε να υπάρξει αντιπροσώπευση. Και θεωρούμε εμείς ότι αυτή την στιγμή το Προεδρείο δεν αντιπροσωπεύει όπως πρέπει τους εργαζόμενους.
Δεν κάνει καμία διαβούλευση, δεν κάνει καμία διαπραγμάτευση, αυτή είναι η γνώμη μας και την καταθέτουμε. Με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, όταν γίνεται μια συγχώνευση απορρέουν συλλογικά δικαιώματα.
Θα θέσω το ερώτημα αυτό και θα ήθελα να το δούμε με τον νομικό σύμβουλο. Υπάρχει υποχρέωση της πληροφόρησης και της διαβούλευσης. Όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και όχι μόνο η πλειοψηφία, έχουμε δικαίωμα να λαμβάνουν πληροφόρηση για τις νομικές, οικονομικές, κοινωνικές συνέπειες της μεταβίβασης για τους εργαζόμενους.
Τα προβλεπόμενα μέτρα όσον αφορά τους εργαζομένους σε αυτά τα πράγματα απορρέουν από την Διοίκηση. Δηλαδή η Διοίκηση πρέπει να δώσει αυτήν την πληροφόρηση. Εμείς πρέπει να ζητήσουμε αυτό το πράγμα. Επίσης πρέπει να ζητηθεί έγκαιρα η γνώμη των εκπροσώπων των εργαζομένων για οποιοδήποτε σχεδιαζόμενο μέτρο που αφορά τους εργαζόμενους.»
Στην δευτερολογία του απευθυνόμενος ο συνάδελφος Γεωργούλης προς το Προεδρείο:
«…Έθεσα προηγουμένως ένα πλαίσιο ερωτημάτων. Απευθύνθηκα και στον νομικό σύμβουλο. Απαντήστε σε αυτά που σας ρωτάμε. Μίλησα προηγουμένως για καταγραφή πάσης φύσεως ρυθμίσεων των εργαζομένων. Το να βγαίνετε με κάποια ανακοίνωση και να λέτε ότι επικαλούμαστε τις ανακοινώσεις της εργοδοσίας του κ. Γεωργίου, δεν ξέρω ποιού άλλου, ότι μας καλύπτουν πλήρως, νομίζω ότι αυτό το πράγμα, δεν θέλω να το χαρακτηρίσω αλλά τουλάχιστον δεν είναι σοβαρό για την παρούσα φάση.
Σαν εκπρόσωποι των εργαζομένων και σαν Σωματείο πρέπει να πάμε συντεταγμένα και να ζητήσουμε συγκεκριμένα πράγματα. Δηλαδή πρέπει να υπάρξει διαβούλευση. Κάνετε διαβούλευση, ναι ή όχι;. Απαντήστε.  Αν κάνετε διαβούλευση τι θέματα έχετε θέσει; Θα πρέπει να υπάρξει γραπτή συμφωνία. Το επαναλαμβάνω, για όλα τα θέματα, πάσης φύσεως ρυθμίσεις.
Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι επαφιόμαστε στην καλή θέληση του εργοδότη χωρίς να πηγαίνουμε σε κάποια γραπτή συμφωνία. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Μη μας λέτε ότι κάνουμε ενέργειες. Δεν κάνετε ενέργειες. Ή ότι, όπως σημείωσα εδώ χαρακτηριστικά, οι εργαζόμενοι ενημερώνονται συνέχεια. Πως ενημερώνονται συνέχεια; Από τις ανακοινώσεις σας; Μα δεν λέτε κάτι συγκεκριμένο.
Λέτε ότι θα προστατευθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Ναι, με ποιο τρόπο; Ποιος είναι ο τρόπος, πως θα γίνει αυτό; Εξειδικεύστε. Μέτρα. Πώς θα γίνει; Θέλουμε τον νομικό σύμβουλο, γι’ αυτό τον φέρατε τον άνθρωπο εδώ πέρα, για να μπορέσει να μας συμβουλεύσει τι θα κάνουμε, πως θα προστατεύσουμε τον οργανισμό προσωπικού.
Ένα ερώτημα που θέτω: Ο Οργανισμός προσωπικού πως θα προστατευθεί; Οι επιχειρησιακές θα ισχύουν όταν πάμε από εκεί;. Η επιχειρησιακή η οποία λήγει όπως πολύ σωστά με ψέξατε στις τελευταίες ανακοινώσεις σας που βάλαμε ότι λήγει στις 13/8, έχετε δίκιο, λήγει στις 30/8. Έχει μεγάλη διαφορά βέβαια. 17 ημέρες!!
Και μάλιστα έκαμα λάθος ότι την είχατε κατεβάσει από το site, γιατί τελικά δεν την είχατε ανεβάσει ποτέ! Που είναι αναρτημένη στον διαδικτυακό τόπο η τελευταία επιχειρησιακή σύμβαση; Για ποιο λόγο δεν την έχετε επάνω να την βλέπει ο κόσμος και να είναι στην κοινή διάθεση του καθενός;»
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά δεν πήραμε καμία ουσιαστική απάντηση σε όσα τέθηκαν.
Ο νομικός σύμβουλος κος Καρούζος τοποθετήθηκε επί των θεμάτων που ακούστηκαν σημειώνοντας τα παρακάτω:
«…πολύ σωστά ο συνάδελφος ο κ. Γεωργούλης ,είπε ότι υπάρχει μια προστατευτική νομοθεσία μετά την συγχώνευση. Σας θυμίζω ότι ασφαλώς και υπάρχει προστατευτική νομοθεσία για τις απολύσεις, δεν μπορεί να απολυθεί άνθρωπος μετά την συγχώνευση παρά μόνο αν είναι για προσωπικούς συγκεκριμένους λόγους. Απαγορεύεται η απόλυση λόγω συγχωνεύσεων, άλλο αν θα γίνουν προγράμματα εθελούσιας κτλ.»
Αναφέρθηκε ότι η διαβούλευση είναι μια διαδικασία που ασφαλώς προβλέπεται από το προεδρικό Διάταγμα 240/2006.
Επίσης αποδέχθηκε σαν σωστή την παρατήρηση το να κωδικοποιήσουμε το τι έχουμε. Μια πρώτη καταγραφή, είναι πολύ σημαντική ενόψει των εξελίξεων.
Εμείς είμαστε εδώ και θα επανέλθουμε
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου