Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΓΤΕ

Σας παραθέτουμε την επιστολή που στείλαμε σήμερα προς τον Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σχετικά με την καταβολή του βρεφονηπιακού επιδόματος προς όλους τους δικαιούχους χωρίς περιορισμούς 

ΑΘΗΝΑ 3/9/2015

ΠΡΟΣ  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ & ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ   Κο  Θ. ΤΣΟΥΚΑΤΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ  :  ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ κος  ΑΝΘΙΜΟΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

Κύριε Διευθυντά

Κυκλοφόρησε η εγκύκλιος για το βρεφονηπιακό επίδομα , βρεφονηπιακής φύλαξης όπου η Τράπεζα παρέχει το επίδομα  βρεφονηπιακή φύλαξης για τα παιδιά των υπαλλήλων.
Δυστυχώς ακόμη και σήμερα σε μια μερίδα εργαζομένων που ο/ σύζυγος δεν εργάζεται, η Τράπεζα κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας και των ισχυουσών κλαδικών ΣΣΕ δεν δίνει αυτό το επίδομα ή εξετάζεται κατά περίπτωση.
Θα πρέπει το επίδομα να δίνεται ανεξαρτήτου του γεγονότος αν εργάζεται ο 2ος γονέας ειδικά σήμερα με τις συνθήκες κρίσεως που βιώνουμε όλοι.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις γονικές άδειες όπου περικόπτονται άδειες εφόσον ο ένας γονέας είναι άνεργος αλλά και ο αριθμός των ημερών που δίνονται  στους συναδέλφους που έχουν 2 η περισσότερα παιδιά οι οποίες είναι μειωμένες.

Σας θυμίζουμε  την απαντητική επιστολή της Γενικής Γραμματέως Ισότητας κας Φωτεινής Κούβελα όπου ρητώς αναφέρεται ότι: «η μη απασχόληση (ανεργία) του / της συζύγου του / της δικαιούχου ή η στέρηση του επιδόματος από το δικαιούχο με αιτιολογία την έκδοση Δικαστικής Απόφασης για την μη άσκηση της επιμέλειας του τέκνου δεν προβλέπονται ως νόμιμοι λόγοι εξαίρεσης».

Αντίστοιχη θέση έχει εκφράσει η Γραμματεία Ισότητας της ΟΤΟΕ όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις των κλαδικών ΣΣΕ – ΟΤΟΕ προκύπτει ότι προκειμένου να χορηγηθεί το επίδομα πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις :

1.       Ο εργαζόμενος στην Τράπεζα να είναι γονέας τέκνου προσχολικής ηλικίας το οποίο να έχει εγγραφεί σε συμβεβλημένο παιδικό σταθμό ή όπου αυτό δεν είναι εφικτό σε μη συμβεβλημένο ή σε περιοχές που δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί να υπάρχει εξακριβωμένη παροχή υπηρεσιών.

2.       Η τράπεζα να μην διαθέτει ιδιόκτητο βρεφονηπιακό σταθμό.

Συνεπώς η Τράπεζα δεσμεύεται πλήρως και απολύτως ως προς τις διατάξεις των ισχυουσών ΣΣΕ ως προς τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος χωρίς την δυνατότητα να ορίσουν πρόσθετες.
Επομένως η συνάρτηση χορήγησης του επιδόματος από πρόσθετες προϋποθέσεις όπως η μη εργασία του/ της συζύγου είναι αυθαίρετη και γίνεται κατά παράβαση των κανονιστικών όρων των ΣΣΕ.

Κατά αντίστοιχο τρόπο όπως αναφέρεται ρητά στο όρο 8 της ΣΣΕ 2013-2015 Τραπεζών – ΟΤΟΕ ευνοϊκότεροι όροι και συνθήκες εργασίας , ρυθμίσεις μισθολογικές και πάσης φύσεως η λοιπές παροχές που έχουν θεσπισθεί με διατάξεις νόμων , ΕΓΣΕΕ, καθώς και διατάξεις ΣΣΕ, ΔΑ, Κανονισμών, Οργανισμών Προσωπικού Τραπεζών, Πρακτικών συμφωνίας, Αποφάσεων Διοικητικών Συμβουλίων και πράξεων διοικήσεως ή με έθιμο ή με επιχειρησιακή συνήθεια δεν θίγονται αλλά εξακολουθούν να ισχύουν και να εφαρμόζονται στο προσωπικό των τραπεζών.

Στην Γενική Τράπεζα πέραν των 6 ημερών σχολικής παρακολούθησης που χορηγούνταν στο πρώτο παιδί δίνονταν 4 ημέρες για κάθε επιπλέον παιδί που βρίσκεται στην πρωτοβάθμια- δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ανεξαρτήτου της μη εργασίας του / της συζύγου .

Με βάση τα παραπάνω σας καλούμε να εφαρμόσετε χωρίς περιορισμούς τις κανονιστικές διατάξεις και να χορηγήσετε το βρεφονηπιακό επίδομα – φύλαξης σε όλους τους δικαιούχους καθώς και την χορήγηση των αδειών σχολικής παρακολούθησης ενόψει μάλιστα της έναρξης της σχολικής χρονιάς χωρίς περιορισμούς και προτροπές από στελέχη της Τράπεζας για ολιγόωρη απουσία από τον χώρο εργασίας επικαλούμενοι φόρτο εργασίας.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΓΤΕ

ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΡΑΗΛΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  , ΠΟΛΥΖΟΣ ΦΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου