Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του ΣΕΥΤΠΕ

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας (δείτε εδώ)τοποθετηθήκαμε για ακόμη μία φορά στο θέμα της ενιαίας και ισότιμης αντιμετώπισης των εργαζομένων, μέσω της υπογραφής δεσμευτικής Επιχειρησιακής Σύμβασης.  
Το περιεχόμενο της νέας επιχειρησιακής σύμβασης - παρωδία, που ανακοίνωσε ο Σ.Ε.Τ.Π (Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς) (δείτε εδώ) το απόγευμα της Παρασκευής, και εκ του νόμου καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, βεβαίως και δεν μας εξέπληξε.
Πως θα μπορούσε, άλλωστε, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα ο συγκεκριμένος σύλλογος απείχε συνειδητά από τα καθημερινά προβλήματα στους χώρους εργασίας. Χωρίς στην πράξη να αρθρώνει λέξη, πόσο μάλλον να παρεμβαίνει σε θέματα καταστρατήγησης του νομίμου ωραρίου εργασίας, ανεξάντλητων υπολοίπων κανονικών αδειών, πιεστικής ατομικής στοχοθεσίας, ηθικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, μέσω απειλητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων, κ.ο.κ.
 Παρά τις βαρύγδουπες διακηρύξεις του ΣΕΤΠ, με προμετωπίδα την υποτιθέμενη θωράκιση της εργασίας και των δικαιωμάτων μας, το προϊόν της επιχειρησιακής σύμβασης θυμίζει τη γνωστή ρήση του Λουκιανού «ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν» (κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε ποντίκι), ενδεικτικό του δυσανάλογου αποτελέσματος, σε σχέση με τις επίσης υποτιθέμενες προσπάθειες, που καταβλήθηκαν.
Και επειδή χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι πραγματικοί εμπνευστές αυτής της επιχειρησιακής ΣΣΕ, αυτοί που ουσιαστικά υπαγόρευσαν αυτή τη συμφωνία, είναι τα στελέχη  της Διοίκησης.
Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι η Διοίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής Τράπεζας, που με ιδιαίτερη ευκολία έχει κυριολεκτικά κατακλύσει κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής με διαφημίσεις, καταχωρήσεις και παντοειδείς χορηγίες, αυτή που εμφανίζεται τόσο γενναιόδωρη σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνηςαποδεικνύεται εξαιρετική μικρόψυχη, όταν πρόκειται για τις ανάγκες των εργαζομένων της, οι οποίοι σημειωτέον έφεραν σε πέρας και κυρίως επιτυχημένα, έξι συνεχόμενες επιμέρους συγχωνεύσεις.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
το περιεχόμενο της επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε) του Σ.Ε.Τ.Π οφείλει να μας προβληματίσει όλους, κατ’ αρχήν διότι:
§  ο όρος της επιχειρησιακής«Η εξασφάλιση της εργασίας εκφράζει τη βούληση της Τράπεζας και του Συλλόγου»αποτυπώνει μόνο τη βούληση και όχι κάποια ουσιαστική δέσμευση της Τράπεζας, για την εδραίωση κλίματος εργασιακής ασφάλειας, με την απαραίτητη διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας.
§  επαναφέρει μέρος μόνο παλαιότερων ρυθμίσεων της επιχειρησιακής σύμβασης του 2008 (π.χ. χρηματικά βραβεία για αριστεύσαντες μαθητές κ.α), που ίσχυε στην Τράπεζα Πειραιώς, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.
§  δεν ικανοποιεί το πάγιο αίτημα, για αυτονόητη υπαγωγή όλων των εργαζομένων σ’ ένα εργασιακό πλαίσιο κοινό για όλους, χωρίς αποκλεισμούς, με χορήγηση των επιδομάτων και των σχετικών επιχειρησιακών ρυθμίσεων, σε ενιαία και ευνοϊκότερη βάση μέσω ΣΣΕ, όπως άλλωστε οφείλει η Διοίκηση και προφορικά έχει γι’ αυτό δεσμευτεί.
§  αγνοεί ακόμη και τη σύσταση  του Υφυπουργού Εργασίας για την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού, ως ενέργεια αναγνώρισης και επιβράβευσης των εργαζομένων για την επιτυχή ολοκλήρωση των επιμέρους ενοποιήσεων και για την υπερπροσπάθεια, που αυτοί κατέβαλαν.
§  καθορίζει, επί παραδείγματι, και με τη βούλα συλλογικού συνδικαλιστικού οργάνου το επίδομα ταμείου στα 100€, παρέχοντας άλλοθι στη Διοίκηση για τη μονομερή της απόφαση να μειώσει ουσιαστικά το εν λόγω επίδομα από τα 220€.
Επισημαίνουμε ότι, οι συνάδελφοι που εξακολουθούν να λαμβάνουν τη διαφορά, με τη μορφή πλέον οικειοθελούς παροχής, δικαιολογημένα ανησυχούν, καθώς το ποσό αυτό κινδυνεύει να συμψηφιστεί στην πορεία του χρόνου και εν τέλει να εξανεμιστεί.
Πολύ περισσότερο, όμως, οφείλει να μας προβληματίσει το αποτέλεσμα των υποτιθέμενων συζητήσεων της ομάδας εργασίας, που πρόκειται να ξεκινήσουν μεταξύ Διοίκησης και ΣΕΤΠ, για το μέλλον σοβαρών εργασιακών θεμάτων (π.χ. συνταξιοδοτικά προγράμματα, πρόσθετη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). 
Υποπτευόμαστε ότι προετοιμάζεται άμεσα:
§  το «ξήλωμα» των προγραμμάτων περίθαλψης των εργαζομένων, που προέρχονται από την πρ. Marfin, την πρ. Ελληνική και την πρ. Κύπρου, με πιθανότερη την ένταξή τους σε αυτό της ING, το οποίο όμως:
1.      έχει ως ανώτατο ετήσιο όριο νοσοκομειακής κάλυψης κατ’ άτομο τα 11.700€, αντί για τα σήμερα ισχύοντα, στις παραπάνω περιπτώσεις, με καλύψεις που ξεκινούν από  24.000€ έως 117.400€.
2.      προβλέπει την καταβολή μηνιαίου ποσού για την ένταξη του/της συζύγου στο πρόγραμμα πρόσθετης ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής κάλυψης, στην περίπτωση που εργάζεται και ασφαλίζεται σε διαφορετικό φορέα ασφάλισης.
3.      καλύπτει  το 70% της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης και μέχρι του ποσού των 35€.
§  το «ξήλωμα» των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων των εργαζομένων, που προέρχονται από την πρ. Ελληνική και την πρ. Τράπεζα Κύπρου, παρά τις μέχρι στιγμής, προφορικές τουλάχιστον, περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Διοίκησης.
Ενεργώντας μάλιστα αποτρεπτικά, ο Σύλλογός μας θα προχωρήσει άμεσα, και σε συνέχεια όλων των προηγούμενων ενεργειών του, σε όλες τις δέουσες νομικές ενέργειες, για τη διασφάλιση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων των εργαζομένων πρ. Ελληνικής και πρ. Κύπρου, τους οποίους εκπροσωπούμε.
Προειδοποιούμε τη Διοίκηση και τον Σ.Ε.Τ.Π να μην τολμήσουν να ανατρέψουν με ανέντιμες συμφωνίες, σημαντικές πολυετείς κατακτήσεις, σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
Η εγγραφή και η συμμετοχή μας σε ένα συλλογικό όργανο, που θα εκπροσωπεί και θα προωθεί τις διεκδικήσεις μας στη Διοίκηση της Τράπεζας είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, με εξίσου σημαντικές προεκτάσεις και συνέπειες για το μέλλον των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των συλλογικών μας κατακτήσεων, το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας.
Είναι καιρός να αναλογιστούμε σε ποιους εμπιστευόμαστε την εκπροσώπησή μας, ιδίως αυτήν την κρίσιμη περίοδο, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό τοπίο, με πολλές και σοβαρές προκλήσεις σε βάρος της σταθερής εργασίας, των θέσεων εργασίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων. 
Με βαθιά προσήλωση στις αρχές και τις αξίες της συνδικαλιστικής δράσης, χωρίς εργοδοτικές εξαρτήσεις, ο Σύλλογός μας είχε, έχει και θα έχει μοναδικό κριτήριο δράσης τα συμφέροντα των συναδέλφων.
Αυτά προασπίζουμε, με συγκροτημένες θέσεις, προτάσεις και κυρίως με αποτελεσματικές παρεμβάσεις στην εργασιακή καθημερινότητα και στα προβλήματα των συναδέλφων. Όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή και η στήριξή σας στο Σύλλογό μας, τόσο μεγαλύτερη η δύναμή μας να επηρεάζουμε τις εξελίξεις προς όφελος όλων των εργαζόμενων στην Τράπεζα.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου 216 4001691 - 3 (εσ. 81691 - 3) και 216 4001974 (εσ. 81974).
         Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
                                   Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας
              Εμμανουήλ Μπεμπένης                        Ισίδωρος Γοίλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου