Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Παρά τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει το Ταμείο και είναι σε όλους σας γνωστές, 20 συνάδελφοι με όπλο τη συνείδησή τους για τη κοινωνική ασφάλιση και προκειμένου να κρατήσουν όρθιο το ΤΑΠΓΤΕ, συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, προχωρώντας σε καταστατικές πράξεις για τη βιωσιμότητά του. Αντίθετα, ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΓΤΕ, δεν συμμετείχε ούτε στη τελευταία ούτε στη προηγούμενη εκλογική διαδικασία, παρά το γεγονός ότι μέλη του σημερινού ΔΣ του ΤΑΠΓΤΕ, συμφώνησαν με την πρότασή του για κοινό ψηφοδέλτιο. 

Στις εβδομήντα περίπου ημέρες διοίκησης, το σημερινό ΔΣ του Ταμείου, προχώρησε με ομόφωνες αποφάσεις - πάντα σύμφωνα με το Καταστατικό αναφορικά με τους σκοπούς του Ταμείου - σε διαχειριστικές πράξεις ζητώντας σε κάθε περίπτωση τη γνώμη του Νομικού του Συμβούλου. 

Ο στόχος ήταν και εξακολουθεί να είναι η βιωσιμότητα του Ταμείου μέσα από τροποποίηση του καταστατικού του, με μειώσεις παροχών, ώστε να καταστεί δυνατή η εξάλειψη του μεγάλου σημερινού ελλείμματος. Για το λόγο αυτό, έγινε προσπάθεια από το Ταμείο, να υπάρξει Επιτροπή Τροποποίησης για διαμόρφωση κοινής συγκεκριμένης πρότασης με το ΣΥΓΤΕ προς τον αναλογιστή, με βάση τα στοιχεία που μας ζητήθηκαν, η οποία όμως, δυστυχώς δεν λειτούργησε δεδομένου ότι αποσύρθηκαν τα τρία μέλη του Προεδρείου του ΣΥΓΤΕ. Έτσι, ο στόχος του Ταμείου για κοινή πρόταση δεν επιτεύχθηκε, αντίθετα το θέμα «τροποποίηση» παρέμεινε στην ίδια κατάσταση όπως και στις δύο προηγούμενες προσπάθειες. Έτσι το Ταμείο, χωρίς τη συναίνεση του ΣΥΓΤΕ για μία ακόμα φορά, έκρινε ότι η λύση θα δινόταν μόνο από τη Γενική Συνέλευση όπου θα μπορούσαν να αποφασίσουν όλα τα μέλη. 

 Έτσι, με υπευθυνότητα το ΔΣ του Ταμείου, αποφάσισε να φέρει το θέμα στη Τακτική Γενική Συνέλευση, αναζητώντας στήριξη των προτάσεών του για τη διαδικασία τροποποίησης, θέτοντας θέμα στην Η.Δ. «Λήψη απόφασης για τη βιωσιμότητα του Ταμείου», όπως άλλωστε ορίζει το Καταστατικό στο άρθρο 4, παρ. 14α (…Λεπτομερή ανάλυση του έργου του ΔΣ. Παρατηρηθείσες ελλείψεις και αιτίες αυτών. Εκκρεμή ζητήματα και προτεινόμενα μέτρα για το μέλλον και την εκπλήρωση του σκοπού του Ταμείου…). Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη αναλογιστική μελέτη - Σεπτεμβρίου του 2012 -, παρουσίαζε μεγάλο έλλειμμα. 

 Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ, δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των 9 συναδέλφων του ΔΣ, ούτε μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από αυτούς, αλλά πρέπει να αποτελεί υπόθεση όλων των μελών μέσα από μια πλατιά συμφωνία των εμπλεκομένων, για τις μειώσεις των παροχών. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά και παρά το ότι είναι σε όλους γνωστή η κατάσταση και τα προβλήματα του Ταμείου, η Συνέλευση δεν είχε απαρτία και δεν πραγματοποιήθηκε. 

Παρόντες ήταν μόνο 82 εν ενεργεία συνάδελφοι και 15 εν αναμονή. Θεωρούμε ότι η άρνηση του ΣΥΓΤΕ, που παρά τις εκκλήσεις μας να καλύψει στοιχειωδώς οικονομικά συναδέλφους από την επαρχία όπως και οι ίδιοι είχαν αιτηθεί σε αυτόν, συντέλεσε και αυτή στο να μην υπάρχει απαρτία. 

Μάλιστα όλο αυτό το διάστημα, το ΔΣ του ΤΑΠΓΤΕ, δέχτηκε πλήθος ανακοινώσεων με τη σφραγίδα του ΣΥΓΤΕ, -τις οποίες υπέγραφαν αυθαίρετα ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας, χωρίς ποτέ να υπάρξει συζήτηση και απόφαση σε ΔΣ του ΣΥΓΤΕ -, με πολεμικές και αντιφατικές επιθέσεις για τις ενέργειες του ΔΣ του ΤΑΠΓΤΕ. Ήταν ανθρώπινα αδύνατον να τις παρακολουθήσουμε και να τις απαντήσουμε, ιδιαίτερα τη τελευταία εβδομάδα πριν τη Γενική Συνέλευση, λόγω του ότι αφενός τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου χρειάστηκε να παρευρίσκονται στα δικαστήρια, σε δικαστικές διενέξεις με μέλη του Ταμείου, αφετέρου γιατί θέση του ΔΣ είναι ότι δεν πρέπει να απαντά σε προκλήσεις απαράδεκτες, γιατί το Ταμείο δεν είναι πεδίο ανταγωνισμού αλλά είναι μία καθαρά διαχειριστική διαδικασία στην οποία πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα χρήματα των ασφαλισμένων και να επιδιώκονται συναινετικές λύσεις. 

Σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει αδυναμία απάντησης και ισχυρών αντεπιχειρημάτων (τέτοιες άλλωστε καταστάσεις, βίωσαν και τα προηγούμενα μέλη του ΔΣ του Ταμείου, σε αντίστοιχες απόπειρες-προσπάθειες για βιώσιμη λύση). 

Στερείται στοιχειώδους λογικής, να στηλιτεύεται και να αποδομείται σε ανακοινώσεις του ΣΥΓΤΕ, οποιαδήποτε πράξη και ενέργεια του σημερινού ΔΣ με στοχοποίηση των μελών του, όπως για παράδειγμα οι προτάσεις του ΔΣ προς τη Διοίκηση της ΓΤΕ για άτοκο δάνειο και άλλα πρόσθετα αιτήματα, που αντί να ενισχυθούν και να τύχουν της στήριξης του ΣΥΓΤΕ, απαξιώθηκαν εν τη γεννέσει τους και μάλιστα από εκείνους που δεν θέλησαν να έχουν συμμετοχή στη Διοίκηση του Ταμείου. 

Το ξεχείλισμα επήλθε, όταν την παραμονή της Γενικής Συνέλευσης, στις 29.3.2013, κυκλοφόρησε ανακοίνωση «Για το ΔΣ του ΣΥΓΤΕ» (δεν συζητήθηκε ποτέ στο Σύλλογο), με υπογραφή του Προέδρου Δ. Καλόγηρου και του Γεν. Γραμματέα Χ. Τασσόπουλου, στην οποία αναφέρονται συκοφαντίες για το ΔΣ του Ταμείου, που αποπροσανατολίζουν σκόπιμα τους εργαζόμενους, όπως «….Συνάδελφοι, δεν σταματάνε να δίνουν εφάπαξ. Χρησιμοποιούν τα δικά σας χρήματα και τα δίνουν στους συνταξιούχους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και να αφήσουν τις θεωρίες ότι πρέπει να πάμε όλοι μαζί σε νέες εκλογές. Είναι αργά για δάκρυα Στέλλα.). 

Δηλαδή κατηγορεί άμεσα και παροτρύνει το ΔΣ του Ταμείου, να μην εφαρμόζει το καταστατικό και κατά συνέπεια να παρανομεί απέναντι στα μέλη-δικαιούχους του Ταμείου. Πρέπει να γνωρίζετε ότι, αναφορικά με το πάγωμα καταβολής εφάπαξ σε συναδέλφους, εκκρεμεί από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι και σήμερα, δικαστική απόφαση λόγω της προσφυγής 420 περίπου συναδέλφων, σε ασφαλιστικά μέτρα. Ακόμα, όπως γνωρίζετε, το Ταμείο καταβάλλει από τα έσοδά του, εφάπαξ, βοηθήματα, δικαστικές αποφάσεις, μισθοδοσίες, φόρους ακινήτων, συντηρήσεις ακινήτων και λοιπά λειτουργικά έξοδα. Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε και σε άλλες ανακοινώσεις, ενδεικτικά αναφερθήκαμε σε αυτή, για να σας δείξουμε το κλίμα που δημιουργήθηκε μία μέρα πριν τη συνέλευση. Είναι δυνατόν να υπάρξει απαρτία….Είναι δυνατόν να βρεθεί λύση για το Ταμείο….. 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, 

Μέσα από αντίξοες συνθήκες που δημιουργήθηκαν και επικρατούν σήμερα στο Ταμείο και προέρχονται κατά τη γνώμη μας από διάφορους παράγοντες, όπως οι παρακάτω : 

α) Μέλη του Προεδρείου του ΣΥΓΤΕ όπως, σωρεία αμφισβητήσεων της λειτουργίας του Ταμείου με πολεμικές ανακοινώσεων, παροτρύνσεις για παράνομες και παράτυπες πράξεις, απόλυτη έλλειψη συναίνεσης και σύμπνοιας, μη συμμετοχή στο ΔΣ της μεγαλύτερης παράταξης «ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ» με προφάσεις που δεν πείθουν και δεν συνηγορούν προς όφελος της κοινωνικής ασφάλισης, πλανόμενες και αόριστες υποσχέσεις για μετάβαση σε ασφαλιστική κάλυψη, καταψήφιση των δύο προηγούμενων τροποποιήσεων για μείωση του εφάπαξ κατά 52% όπως προέκυψε από την αναλογιστική μελέτη, άρνηση για στήριξη των αιτημάτων του Ταμείου προς τη Διοίκηση), 

β) Μέλη-δικαιούχους εφάπαξ όπως, δικαστικές διενέξεις, αντικρουόμενα συμφέροντα, 

γ) Εν ενεργεία μέλη του Ταμείου όπως, ανεξήγητη αδιαφορία, μη συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις, διαγραφές, άρνηση να εγγραφούν στο Ταμείο νέα μέλη παρά το ότι η Τράπεζα τους καλύπτει το 5% όπως η ίδια αναφέρει στην επιστολή της, 

δ) Διοίκηση όπως, μεταπήδηση συναδέλφων από τη Γενική στη Πειραιώς με αποτέλεσμα να διαγράφονται από μέλη του ΤΑΠΓΤΕ (εδώ υπάρχει μια αντίφαση της Επιχείρησης), χρησιμοποίηση του Ταμείου για εθελούσια έξοδο από την προηγούμενη Διοίκηση, 

ε) Συγκυρίες, όπως μειώσεις εισφορών που προέκυψαν από τη πρόσφατη επιχειρησιακή σύμβαση στην οποία δεν προβλέφθηκε να μην υπάρχει μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

 στ) Ταμείο, όπως παθογένειες του παρελθόντος, καταστατικές ατέλειες, υπερανταποδοτικότητα του εφάπαξ έναντι των εισφορών, χορήγηση βοηθημάτων, χωρίς επιπλέον εισφορές, 

Tο ΔΣ του Ταμείου, εξαντλώντας πλέον όλες τις προσπάθειές του για εξισορρόπηση των παραπάνω αδυναμιών – προβλημάτων και για εξεύρεση βιώσιμης λύσης, θα συνεδριάσει σε λίγα εικοσιτετράωρα για να εκτιμήσει την κατάσταση ώστε να λάβει την προσφορότερη, ορθότερη και αποτελεσματικότερη απόφαση με βάση όλα τα παραπάνω. 

   Για το ΔΣ του ΤΑΠΓΤΕ,

 Ο Πρόεδρος              Ο Γεν. Γραμματέας
Δ. Γιουρούκος             Θ. Πολύζος

1 σχόλιο:

  1. Θυμηθείτε να πάρετε ένα δάνειο, αλλά σύγχυση, επειδή κάθε τύπο προσφορά δανείου σε μετρητά για τη μακρά διαδικασία και περιττές διατυπώσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε μικρό ποσό μετρητών, έτσι δεν θέλουν να πάνε για χρονοβόρα διαδικασία και κουραστική εργασία χαρτί, τότε μπορείτε να πάτε για το κείμενο payday. Αν νομίζετε ότι είναι τα κανονικά δάνεια μισθό, τότε είναι μισή αλήθεια.moriciolomber@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή